The Dutch state has to compensate

The Dutch state has to compensate not only widows, but also the children of men murdered during a bloody crackdown on Indonesians resisting colonial rule in South Sulawesi in the years 1946-49, a court in the Netherlands ruled on Wednesday.

keadilan

Staat aansprakelijk voor nabestaanden Sulawesi

De Nederlandse Staat is schadeplichtig voor het gederfde levensonderhoud van Indonesische nabestaanden van mannen die in 1946 t/m 1949 in het toenmalige Nederlands-Indië onrechtmatig zijn geëxecuteerd. Dit is gebeurd bij zogenoemde zuiveringsacties, uitgevoerd door militairen waarvoor Nederland destijds verantwoordelijk was. Net als in een eerdere zaak over het dorp Rawagedeh faalt het door de Staat gedane beroep op verjaring ten aanzien van de weduwen. Daarnaast faalt dit beroep ook ten opzichte van de kinderen van onrechtmatig geëxecuteerde mannen.
Dat is het oordeel van de rechtbank Den Haag in haar tussenvonnissen in vijf rechtszaken van drieëntwintig weduwen en kinderen tegen de Staat. De rechtbank buigt zich op een later moment over de omvang van de schade en over de vraag welke van deze drieëntwintig personen in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Op dit moment staat voor negen van hen vast dat zij daadwerkelijk weduwen waren van de geëxecuteerde mannen.

De nabestaanden zijn zonen, dochters en vrouwen van Indonesische mannen die eind 1946 en begin 1947 werden geëxecuteerd door het Nederlandse leger in het toenmalige Nederlands-Indië. Nederland kan volgens de rechtbank, net als eerder bij het bloedbad in het dorp Rawagede op Java, geen beroep doen op verjaring.
Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog verklaarden veel koloniën zich onafhankelijk van hun Europese heersers. Vooral in Azië en Afrika vond een grote dekoloniseringsgolf plaats, tot grote tegenzin van de Europese grootmachten, die hun waardevolle overzeese grondgebied zagen verdwijnen. Onafhankelijkheidsverklaringen leidden dan ook bijna altijd tot gewapende conflicten. Nederlands-Indië was daarop geen uitzondering.

Ein Gericht in Den Haag hat den Angehörigen von Opfern des indonesischen Befreiungskampfes Entschädigung zugesprochen. Das rückt den brutalen Kolonialkrieg der Niederlande wieder in den Fokus.

Verder…..

Link

  1. 11/03/2015
  2. Westerling 1 2
  3. 27/03/2020
  4. 2015
  5. Uitspraken
  6. Sulawesi
  7. GESCHICHTE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *