Executies in Rawagede, Java op 9 december 1947
Download hier het vonnis van 14 september 2011 (Zaaknummer: ECLI:NL:RBSGR:2011:BS8793)
Zie berichtgeving:
—
Rechter stelt Nederland aansprakelijk voor massamoord in Indonesië
Prachtig en verrassend nieuws: de Nederlandse staat moet zeven weduwen uit het Indonesische dorp Rawagede een schadevergoeding betalen als compensatie voor het verlies van hun man. Dat heeft de Haagse rechtbank gisteren bepaald in de zaak die de weduwen hadden aangespannen in samenwerking met het Comité Nederlandse Ereschulden. De beslissing is historisch: na 64 jaar wordt de staat voor het eerst aansprakelijk gesteld voor oorlogsmisdaden die door het Nederlandse leger zijn begaan tijdens de vuile koloniale oorlog tegen de Indonesiërs.
Op 9 december 1947 richtten Nederlandse militairen een bloedbad aan in het Javaanse dorp Rawagede, nu Balongsari. Vrijwel alle mannelijke dorpsbewoners, meer dan 400, werden gruwelijk afgeslacht. De massamoord maakte deel uit van de eerste “politionele actie”, waarmee de Nederlandse staat probeerde om het onafhankelijkheidsstreven van de Indonesiërs de kop in te drukken. Hoewel de overheid later erkende dat er sprake was van oorlogsmisdaden, is er geen enkele Nederlandse militair strafrechtelijk ooit vervolgd en veroordeeld voor die misdaden. Bovendien liet de overheid weten geen schadevergoeding aan de nabestaanden van de slachtoffers te willen betalen, omdat hun eis zou zijn verjaard. Volgens de Haagse rechter is het beroep op die verjaring “onaanvaardbaar”, gezien de ernst van de feiten. De weduwen en het comité wilden dat Nederland ook strafrechtelijk zou worden vervolgd, maar die eis wees de rechter af.
[…]
Lees verder op:
https://www.doorbraak.eu/rechter-stelt-nederland-aansprakelijk-voor-massamoord-in-indonesie/
De weduwen glunderen, zij hebben Nederland verslagen
Na 63 jaar is het woord ‘excuses’ eindelijk gevallen. Nederland verontschuldigt zich voor het bloedbad van Rawagede in 1947.
Volkskrant, Door: Michel Maas, 10 december 2011
RAWAGEDE – Het graf van Saih is niet meer dan een hoopje zand in de achtertuin van zijn huisje. Op een plankje staat zijn naam, zijn geboortedatum, en de datum waarop hij is overleden: 8 mei 2011. Eind vorig jaar woonde Saih nog in Nederland de rechtszaak bij die tien bejaarden uit Rawagede hadden aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Hij was 87 toen hij stierf. Een half jaartje meer, en hij had nog de excuses kunnen horen die de Nederlandse ambassadeur vrijdag in Rawagede uitsprak.
63 jaar lang heeft Nederland geweigerd het zware woord ‘excuses’ uit te spreken voor het bloedbad, dat volgens Indonesische cijfers aan 431 mannen het leven kostte. Nederland hield het op ‘spijt’: spijt voor alles wat er in de oorlog, aan beide zijden, is gebeurd. In september bepaalde de rechtbank dat Nederland de nabestaanden een vergoeding moet betalen, én excuses te maken.
De herdenking van de moord, vrijdag, is daarvoor de ideale gelegenheid. De wereldpers staat klaar als ambassadeur De Zwaan de historische woorden uitspreekt: ‘…wil ik u namens de Nederlandse regering vandaag excuses aanbieden voor de tragedie, die op 9 december 1947 in Rawagede plaatsvond.’ Hij houdt zijn toespraak eerst in het Engels, dan in het Indonesisch. Bij het woord apologise komt er een klein applaus uit de rijen toeschouwers.
[…]
Lees verder op: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-weduwen-glunderen-zij-hebben-nederland-verslagen~b3cdcfb8/
—
Video interview met KUKB-voorzitter Jeffry Pondaag (met Indonesische onderiteling):