Petitie aan Kamercommissie

Voor de overhandiging van de petitie heeft de voorzitter van de stichting Komite Utang Kehormatan Belanda de kamerleden toegesproken namens de weduwen en de slachtoffers van Rawagede. Aan de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken en de Commissie defensie Den Haag 11 december 2007 Geachte commissie leden, wij zijn wel inlanders maar zijn ook van vlees en bloed en hebben hersens. Er wordt altijd over ons gesproken maar niet met ons, denk aan de oorlogsmisdadennota. Wij denken dat het onderwerp die wij onder u aandacht brengen een gezamenlijk probleem is. Als voorbeeld willen wij de Duitse regering nemen die de verantwoordelijkheid heeft genomen. Nederland heeft nog steeds problemen met Japan, en het is treurig om te zien hoe het gedrag van Nederland naar Indonesische slachtoffers toe is. Nederland moet afstand nemen van de koloniale periode als VOC mentaliteit. Wij vragen u met klem deze zaak op de agenda te zetten, zodat Nederland kan komen tot het inlossen van deze morele schuld. Aan de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken en de Commissie defensie Den Haag, 11 december 2007
Petitie: Laat zien dat Nederland een Rechtsstaat is. Zonder erkenning kan er geen verzoening zijn.

Voor het eerst in de geschiedenis roept een Indonesische organisatie de Nederlandse regering ter verantwoording. Negen weduwen, één overlevende die kogels in zijn lichaam had en vijfentwintig aan de dood ontsnapten uit het dorpje Rawagede West-Java Indonesië, vragen uw aandacht voor het volgende. Het gaat hier om een oorlogsmisdaad, geen excessen, gepleegd door het Nederlandse leger in een soevereine staat, honderd zestien dagen na de eerste politionele agressie.
De Nederlandse schending van de mensenrechten in een soevereine staat. Een oorlogsmisdaad gepleegd door Nederlandse militairen. Honderd zestien dagen na de eerste politionele agressie. Op 9 december 2007 is het 60 jaar geleden dat het dorpje Rawagede op West-Java georganiseerd werd aangevallen. Er was sprake van Staatsterrorisme een gepland staatsterrorisme. De commissie van goede diensten van de veiligheidsraad bekritiseerde de handelswijze van het Nederlandse militaire gezag, en noemde het optreden in Rawagede deliberate and ruthless. Een jongen van tien werd uit de rij gehaald. 431 mannelijke burgers, de broers Atung en Adul, vader en opa zijn koelbloedig, doelbewust vermoord. Velen van hen zijn tussen de 14 en 20 jaar. Mevrouw Imi was 14 jaar oud en pas drie dagen getrouwd toen haar man voor haar huisdeur voor haar ogen koelbloedig werd vermoord.
De weduwen en de overlevenden vragen excuus en erkenning van de Nederlandse regering voor de oorlogsschade en het ondergane leed en vragen Nederland om de morele verantwoordelijkheid te nemen om goed te maken wat verkeerd ging.
Onze slachtoffers moeten in beeld komen in Nederland. Als voorbeeld hebben wij hier boven het dorp Rawagede genoemd. Natuurlijk gaat het ook voor tal van andere dorpen, desa’s en kampungs zoals genoemd in de oorlogsmisdadennota (excessennota). Het gaat om het Indonesische volk die in de genoemde perioden hebben geleden. Wij zijn gestuurd door een democratisch gekozen parlement om orde en rust te herstellen, zo werd gesteld in kringen van het militaire gezag. Parlement van vandaag, neem de morele verantwoordelijkheid op u. Er waren meer dan honderd vijftigduizend militairen gestuurd. De stichting Komite Utang Kehormatan Belanda verzoeken u vriendelijk doch dringen op korte termijn het onderwerp op de agenda te zetten en een commissie te benoemen die het onderwerp met de stichting bespreekt en nader onderzoekt met een positieve instelling.

Stichting Komite Utang Kehormatan Belanda
J.M. Pondaag dr. Purbobaskoro Hadinoto
Voorzitter Secretaris
Bijlagen: DVD met documentaire uit ons archief en een foto in afwachting van de executies.
K.U.K.B. stichting gevestigd te Vroegeling 3 1964 KP Heemskerk, Nederland. www.kukb.nl T. +31 (0) 6 38613795 inajmp@casema.nl / T. +49 1719138064 drpbhadi@yahoo.co.id Handelsregister K.v.K. Amsterdam, nr. 34271716. Rekeningnummer 13.19.28.341 Roermond (Rabobank)